vineri, 30 iulie 2010

Barcelona, Spania

Iata cateva itinerarii turistice:

- Statuia Lui Cristofor Columb:


Statuia il reprezinta pe Cristofor Columb aratand spre mare. Aceasta se afla in portul vechi acolo unde bulevardul La Rambla (sau Les Rambles) se termina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Muzeul maritim din Barcelona: 
 
 
In apropiere de statuia lui Cristofor Columb se afla Museu Maritim (Muzeul Maritim) care prezinta istoria vietii din Marea Mediterana. Cladirea muzeului este fostul santier naval, unde erau construite vasele ce navigau Mediterana. Vechiul port ofera felurite splendori, incluzand si cel mai mare Acvariu din zona mediterana.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Sagrada Familia: 
 
Sagrada Familia este cea mai neconventionala biserica din Europa si o emblema a Barcelonei.


Constructia acestui "templu suprarealist" a inceput in 1882, dar nu a fost niciodata terminata.Planurile initiale erau cele ale unei biserici modeste, in stil neo-gotic, dar Gaudi a transformat-o in cea mai faimoasa cladire din Barcelona.

Fiecare element din Sagrada Familia este impregnant cu semnificatii simbolice inspirate din natura. Ceea ce frapeaza la aceasta constructie este diversitatea culorilor si materialelor utilizate (plastic, ceramica, mozaic, fier si diferitetipuri de piatra).

Sagrada Familia este cea mai celebra opera a lui Gaudi, careia acesta i-a dedicat intreaga viata. Chiar a locuit aici pentru a putea urmari mai bine lucrarile. Sagrada este singura catedrala de mari dimensiuni in constructie in prezent.

Initiativa a apartinut unui vanzator de carti foarte cult si foarte credincios, Josep Maria Bocabella i Verdaguer care a infiintat in anul 1866 o asociatie religioasa menita sa sustina catolicismul intr-o epoca in care religia traditioanal trebuia sa faca fata noilor idei generate de Revolutia Industriala.

Activitatea lui Bocabella l-a adus in anul 1872 la Roma intr-o vizita la Papa, caruia i-a oferit in dar imaginea Sfantei Familii in argint. La intoarcerea din Roma, Bocabella a fost inspirat de biserica din orasul Loreto si a decis sa construiasca un templu expiator in Barcelona. Insa desi ideea a fost respinsa, Bocabella i-a incredintat arhitectului Francesc de Paula i Villar proiectul de a construi un templu care sa fie diferit de toate cele deja existente.

Bocabella a inceput din 1876 sa caute un spatiu pentru a ridica aceasta catedrala, desi avea un buget foarte redus. In final in anul 1881 terenul a fost achizitionat - 12.800 mp la un pret de 17.2000 de pesetas.

Proiectul a fost inceput de arhitectul F. Villar i Lozano in 1882, avand un stil neo gotic conventional. In ziua Sfantului Iosif din 1882, episcopul Morgades a pus piatra de temelie.

Imediat dupa acest start, a izbucnit un conflict intre cei doi arhitecti: Villa si Martorell. Villar l-a anuntat pe Bocabella intr-o scrisoare ca daca nu vor fi respectate instructiunile sale va demisiona. Bocabella a acceptat insa ideile lui Martorell, deoarece astfel se economiseau foarte multi bani - diferenta dintre cei doi se rezuma la a construi interiorul coloanelor din caramizi, in loc de piatra cioplita.

La indicatiile lui Martorell, In locul lui Villar a fost acceptat ca nou arhitect Gaudi, care avea numai 31 de ani.

Gaudi a preluat conducerea proiectului in 1883 si a inceput cu cripta deja construita careia i-a proiectat un canal in jur, astfel incat putea avea lumina si ventilatie naturala.

Gaudi a modificat si capitelurile coloanelor - obiect al disputei cu Villar. De asemenea a renuntat la ideea initiala de aconstrui templul in diagonala deaorece cripta fusese deja realizata.

Gaudi a redefinit intregul proiect si a propus construirea unui templu magnific, in plan de cruce latina. Un plan al templului, publicat in El Propagador in anul 1890 arata templul asa cum urmeaza sa fie construit in prezent cu cele 12 clopotnite si domul mare central.

Gaudi a inteles ca nu poti finaliza templul in timpul unei singure generatii si a propus sa lase urme care sa motiveze generatiile viitoare sa continue opera. In timp ce finaliza cripta, Gaudi a inceput construirea absidei si in timp ce o termina pe aceasta a inceput fatada Nasterii. Gaudi nu a facut planuri complete, dar plecand de la diverse nivele a stablit elementele principale ale constructiei.

Studiile facute de Gaudi pentru fiecare fatada (sunt trei: Fatada Nasterii, a Gloriei - neconstruita inca - si a Patimilor) au fost foarte detaliate, redate in modele la scara 1:25 sau 1:10. Pentru fatada Patimilor Gaudi a facut 3 studii, ultimul in 1911, dar nu facut nici un model. De asemenea, a facut calculele pentru domuri, dar nu un studiu complet. Pentru fatada Gloriei a facut doar un model si un studiu. Ultimii ani din viata i-a dedicat completarii studiului dedicat interiorului cu modele la scara de 1:10, cu coloane, altare, ferestere maru, acoperisuri si legaturi intre fatade si intrari.

In anul 1920 Cu ocazia sarbatorii Sf Iosif au fost organizate diferite evenimente in Sagrada Familia. A inceput ridicarea coloanelor din transept si o ceremonie extraordinara cu mii de cantareti din intreaga Catalonie a avut loc aici.

In 1925, 30 noiembrie clopotnita Sf Barnabas a Fatadei Nasterii a fost terminata.

In data de 10 iulie 1926 Gaudi a murit dupa ce cu trei zile in urma fusese lovit de un tramvai. Este inmormantat in cripta din Sagrada Familia.

Dupa moartea sa, in timpul razboiului civil din 1936 - 39, catedrala a suferit mari pierderi, datorita actelor de razbunare asupra Bisericii Catolice care s-a aliat cu nationalistii. Planurile lui Gaudi din atelierul sau au fost distruse de incendiu, cripta familiei Bocabella a fost distrusa, insa nu si cea a arhitectului Gaudi.

In 1965 un important grup de intelectuali condusi de decanul scolii de arhitecti au publicat o scrisoare deschisa prin care se opuneau continuarii construirii acestei catedrale. Printre motive era si faptul ca o asemenea constructie nu se potrivea cu nevoile religioase ale unei societati moderne. Scrisoarea a determinat importante polemici civice, dar nu a reusit sa opreasca constructia care continua si in zilele noastre.

In anul 1976 fatada pasiunii si cele 4 turnuri clopotnita ale sale au fost finalizate.


- Parcul Guell:

Informatii utile :
Adresa : Olot, s/n; ctra del Carmel, s/n
Program : Noiembrie - Februarie 8am-6pm
Martie si Octombrie 8am-7pm
Aprilie si Semptembrie 8am-8pm
Mai-August 8am-9pm
Site: www.bcn.es/parcsijardins

Parcul Güell este una dintre operele neterminate ale lui Gaudí care, totusi, a fost aleasa in anul 1984 de catre Unesco ca apartinand patrimoniului sau. Gaudí a lucrat aici intre 1900 si 1914 si, din anul 1906 pana la moartea sa, a locuit in casa construita de Berenguer, unul dintre colaboratorii sai la proiect.


Unul dintre cele mai ambitioase planuri urbanistice din Barcelona sfarsitului de secol XIX a fost ideea lui Eusebi Güell, de a construi o zona urbana inspirata de conceptul englezesc de gradina-oras.

Acesta a cumparat in 1899 o zona rurala de 15 hectare numita Can Parc Güell, cascada nu mergea Muntaner de Dalt pentru a o transforma intr-o luxoasa zona rezidentiala parc. Güell s-a inspirat din modelul britianic de oras gradina propus de Ebenezer Howard, fapt pentru care Parcul Güell poarta denumirea de Park, scrisa in engleza si nu Parc, asa cum e in catalana.

Evident, Güell l-a angajat pe Gaudí sa se ocupe de acest maret proiect, care a lucrat asistat de Jujol, Rubio si Berenguer.

Gaudí a proiectat construirea a 60 de parcele rezidentiale si a unei largi zone verzi. Gaudí a propus celor mai instariti burghezi ai Barcelonei ideea unei retrageri intr-o zona rustica, idilica. Localizarea la intaltime, pe deal si la o oarecare departare de oras era ideala pentru a simboliza ascensiunea catre paradis.

Proiectul in sine a fost un esec total. Dezvoltarea zonei a inceput intre 1900 si 1904 si a fost oprita in 1914. O parcela a fost comandata de patronul companiei de constructii care a dezvoltat lucrarea si alte doua parcele au fost vandute unei singure persoane care a construit o vila.

In ceea ce priveste facilitatile comune au fost construite cele doua pavilioane de la intrare - casele care amintesc de basmele fratilor Grimm - zidurile de siguranta, si drumurile din jurul unei mari piete Parc Güell si o parte din grupul nostru sustinute de coloane. Unde ar fi trebuit construita capela au fost ridicate doar 3 cruci.

In urma acestui dezastru, mostenitorii lui Eusebi Güell (acesta a murit in anul 1918) au hotarat vanzarea intregii zone Primariei Orasului, care a decis pastrarea acesteia ca un parc public.

Minunatele structuri ridicate printre vegetatia tipica mediteraneana reprezinta o combinatie deosebita intre fantastic si spiritualitate, presarata cu embleme catalane de catre credinciosul patriot Gaudí. Park-ul Güell este o lucrare care te uimeste in care Gaudí a combinat aspecte istorice cu forme inspirate din natura si cu o plasticitate avant-garde surprinzatoare.

Poarta principala prezinta un zid de caramida decorat cu mozaic si imbracat in fier si este flancata de cele doua pavilioane care reproduc povestea lui Hansel si Gretel, poveste care a fost subiectul unei opera prezentate la Liceu - Grand Teatre del Liceu - opera de pe Rambla, la sfarsitului anului 1900, perioada in care Gaudí a inceput sa proiecteze parcul.

Casa mai mica din stanga, cu o cruce dubla pe acoperis este casa copiilor Hansel si Gretel si care acum gazduieste un magazin de carti si unul de suveniruri la parter.

Casa mai mare, din partea dreapta, cu acoperisul in forma de ciuperca Parc Güell, casa mare, a vrajitoarei, in prezent centrul de informare pentru parc otravitoare - Amanita Muscaria - este casa vrajitoarei si a fost proiectata pentru a fi casa paznicului parcului. Acum gazduieste zona de muzeu a parcului, centrul de informare turistica.
Dupa intrare, in partea dreapta se afla o grota sustinuta de o coloana centrala care se largeste spre partea superioara, proiectata ca adapost pentru trasuri si cai in zilele ploioase.

Scarile principale cuprind o mica cascada si faimoasa salamandra, interpretata si ca dragon, frumos colorata cu bucati sparte de ceramica - trencadis.

Scarile conduc la sala hipostila, cunoscuta sub numele de Sala celor 100 de Coloane, desi sunt doar 86 in realitate. Acest hol trebuia sa fie piata destinata zonei rezidentiale. Asistentul lui Gaudí, Josep Maria Pujol, a avut mana libera sa decoreze acesta sala si rezultatul a fost minunat: un tavan ondulat de mozaic cu diferite incrustatii in forma de spirale. La restaurarea din 1992 au fost adaugate lumini la baza coloanelor ceea ce a creat o spectaculoasa asemanare cu bisericile grecesti noaptea.

De la sala hipostila 2 drumuri duc catre marea piata circulara de deasupra, care ofera o frumoasa vedere panoramica asupra orasului. In proiectul initial al lui Gaudí aceasta mare piata trebuia sa colecteze apa de ploaie pe Parc Güell si salamandra sau dragonul cu trencadis care sa o scurga prin intermediul coloanelor din sala hipostila intr-o uriasa cisterna de 12.000 m3.

Aceasta piata este inconjurata de o banca serpuitoare din trencadis. Unii specialistici o considera un pas catre arta abstracta. Bancile sunt o simfonie de culori: verde, albastru si galben care sunt folosite in diverse combinatii, dand nastere la forme de luna, stele si flori abstracte. Culoarea se estompeaza de la stanga la dreapta, ajungand aproape de alb, simbolul puritatii. Viata este un caleidoscop de culori care culmineaza dupa moarte in albul paradisiac. Totusi partea alba, nu este un simplu alb. Gaudí a folosit aici materiale care au fost respinse la alte lucrari - casa Batlo, de ex - datorita impuritatii acestui alb. Restaurarea din 1995 a mentinut aceasta imperfectiuni folosind pana la 21 de diferite tonuri de alb pentru a inlocui partile deteriorate.

Alte elemente deosebite sunt podurile si viaducturile, cu coloane distorsionate, ca de grote, porticul care uneste partea de sus cu partea de jos - cea mai suprarealista structura, care aminteste de Dali- si zona de sus cu cele 3 cruci - unde trebuia sa fie construita Biserica - care reprezinta ultimul punct al ascensiunii. Crucea este ultimul simbol.

- Port Aventura:
 
Parcul de distractii Port Aventura este cel mai mare parc din Spania - 825 ha, situat la cca. 10 km de Reus (Costa Dorada) si la cca. 120 km distanta de Barcelona, mai precis in statiunea Salou din estul Spaniei. Este cel mai mare parc de pe continentul nostru si al doilea de pe glob (dupa Busch Gardens, din America). Suprafata sa, de peste 34.000 metri patrati, este divizata in cinci zone, pentru fiecare zona fiindprezentate atracţiile, vegetaţia şi arhitectura specifice: clima Mediterania, exotica Polinezia, milenara China, Mexicul plin de culoare si nu in ultimul rand, impresionantul Vest Salbatic.


Statiunea include 3 hoteluri, un club de plaja, si un parc acvatic cu cel mai noi atractii pentru incantarea turistilor. Cele 3 hoteluri au tematici diferite, si fiecare dintre ele se incadreaza perfect in decorul zonei, prin caraceristici, amenajare. Parcul acvatic curpinde 5 distractii principale, un rau un teren de volei si o piscina cu valuri.

Peste 40 de moduri de a calatori, 100 de spectacole zilnice, variate magazine si 75 de restaurante cu diferite specifice sunt doar cateva motive pentru care ar trebui sa vizitati Port Aventura.

Port Aventura, cel mai cunoscut parc de distracţii din Spania, este construit dupa modelul celebrului Disneyland. Port Aventura cuprinde 43 de atractii si un miniparc acvatic, numit Costa Caribe, cu o suprafata de 4.200 mp deplaje artificiale, atractii interesante si captivante si o zona acoperita pentru iarna. Turistii care viziteaza Port Aventura gasesc in interiorul parcului doua hoteluri de patru stele, cu camere special concepute pentru familiile cu copii.

Atractii:

MEDITERANIA - un veritabil oras catalan. Situata chiar pe malul Marii Mediterane, un loc destinat relaxarii si explorarii (plimbare cu vaporasul).
• Cu Furious Bacus, unic in lume, puteti afla cum este sa ajungi de la 0 la 135 km/h in doar 3 secunde.
• Apoi, pentru a va reveni un tren cu aburi de la mijlocul secolului al XIX-lea va face un tur panoramic al parcului sau puteti naviga din Port de la Drassana catre China sau Polynesia.

POLYNEZIA - strabateti jungla si descoperiti paradisul.Veti putea admira pasarile exotice cu ajutorul carora "polinezienii" realizeaza uimitoare spectacole.
• Aici se afla Institutul Oceanic si una dintre principalele atractii ale acestei zone, Tutuki Splash, o impresionanta calatorie cu barca printre stanci, cu o coborare abrupta de pe varful unui vulcan direct intr-un lac.
• Kon Tiki Wave - un watersplash, ceva mai linistit insa extrem de distractiv.
• La Selva del Miedo - este cea mai lunga cursa labirintica din Europa.
• Sea Odyssey - unul dintre cele mai atractive obiective ale parcului, ofera pasagerilor sai o experienta cinematografica senzationala, dinamica, avand drept tematica submarinul ce exploreaza oceanul.

CHINA - este locul de intalnire cu doua dintre cele mai importante elemente ale culturii chineze: dragonii si Marele Zid.
• Cea mai apreciata atractie a parcului, care este in acelasi timp si cea mai vizibila dintre toate, se numeste Dragon Khan, un roller- coaster urias, ce prezinta 8 inversiuni sau bucle, cu o viteza de 110 km/h.
• Cei mai putin curajosi se pot delecta cu imaginea surprinzatoare a templelor, cu spectacolele de acrobatie si cele de magie sustinute la templul Jing Chou, Marele Teatru Imperial si zona speciala pentru copii.

MEXIC - jungla mayasa si bucuria molipsitoare a “mexicanilor” va va cuceri de indata.
• In Templul Focului veti trai senzatii unice: treptat veti fi invaluiti de flacari si fum, va vor aparea pe neasteptate in fata ochilor niste mumii fioroase, iar in final, platforma pe care va aflati alaturi de ceilalti spectatori va incepe sa se miste puternic, scuturata parca de o mana nevazuta. Totul pare atat de real, astfel incat, la sfarsit, n-o sa va vina sa credeti ca n-a fost decat un joc.
• El Diablo sau "Trenul din mina", a carui structura din lemn foarte interesanta, capteaza interesul turistilor la maxim.
• Daca oricare ar fi motivul sunteti curiosi cum v-ati simti in cadere libera de la o inaltime de 100 m, Hurakan Condor este cursa perfecta.
• Colosalele ruine mayase, MareleTeatru Maya si preparatele gastronomice traditionale sunt argumente solide pentru a vizita acest areal.

VESTUL SALBATIC - o atmosfera ceva va face sa va simtiti personaj intr-un western.
Cele mai interesante creatii sunt: The Silver River Flume si The Grand Canyon Rapids, doua curse nebunesti pentru doritorii de aventuri.
• Stampida Rooler Coaster, o sina dubla, doua trenulete in totalitate din lemn, aparent inofensive, va face ca pulsul sa creasca considerabil, caci structura e construita in asa fel incat sa scartaie si sa tremure la fiecare curba pentru a face calatoria mai interesanta.
• Psycho Circus - este un labirint 3 D sub Stampida, avand drept tematica circul.
Pe langa acestea puteti asculta muzica country sau viziona spectacole precum: Fort Frenzee, Saloon Can Can- cel mai apreciat de vizitatori, El Tahur Maverick sau Pluma de Aguila.
• Caribe Aquatic Park - destinat in special copiilor, cu numeroase plaje artificiale si piscine, ofera si celor mai aventurosi cateva din cele mai amuzante distractii acvatice: Mambo Limbo (water coaster), El Tifon (o calatorie printr-un tunel de apa intortocheat), El Torrente (water -rafting).
• Parintii insa nu trebuie sa fie ingrijorati: exista carusele si spectacole speciale pentru copii (disponibile in fiecare dintre cele 5 zone), personaje din desene animate cu care se pot fotografia, nu doar aceste curse ametitoare si adrenalina.

Show-uri:
Spectacole traditionale polineziene: Gradinile Makamanu sau Pareo Show.
ChinaTown - o coregrafie uimitoare si acrobatii fascinanate in orasul ce nu doarme niciodata.
• Bubble Bou - un spectacol reprezentat de un alchimist chinez ce incanta turistii cu baloanele de spuma in forme curioase siculori absolut uimitoare;
• Aves del Paraiso- spectacol cu pasari exotice.
• Aloha Tahiti - dansuri tropicale reprezentate de dansatori profesionisti;
• Aquamusic- un spectacol feeric de luminam culori si apa... ” dansanta”.

Pentru viitor, resortul pregateste un centru de relaxare si odihna cu centre de tratament spa, shopping center, centre pentru conferinte, terenuri de golf si multe altele: City Walk (shopping and leisure) PortAventura (10 ha) - programat a fi deschis incepand cu sezonul anului 2010.


- Palatul National:

Palau Nacional este o cladire impunatoare, ridicata in anul 1929 pe un deal numit Montjuïc. De pe esplanada palatului puteti admira panorama orasului Barcelona. Cladirea adaposteste Muzeul de Arta Catalana inca din 1934. Atractiile Palatului National sunt:


• Fantana magica - spectacolele de lumina, apa, culoare si muzica au loc din luna iunie pana in septembrie.
• Muzeul de arta catalana - colectiile sale acopera toate perioadele din istoria artei catalane.
• Muzeul de arta catalana - Departamentul de arta gotica - secolele XIV - XV.
• Muzeul de arta catalana - Departamentul de arta renascentista si baroca
• Muzeul de arta catalana - Departamentul de arta romanesca - secolele XI - XIII. Aici puteti vedea fresce magnifice din regiunea Pirineilor catalani.


- Las Ramblas:


Numele acestui bulevard lung de 2 km, ce duce de la Plaza de la Catalunya - piata centrala a Barcelonei - pana la statuia lui Cristofor Columb, pe malul marii, vine de la cuvantul arab "ramla", ce desemneaza albia unui rau secat. Zidul ce imprejmuia Barcelona in secolul XIII se afla pe malul stang al unui astfel de rau. Cu timpul, albia raului a fost nivelata, zidul de aparare daramat, iar La Rambla a devenit un bulevard modern, umbrit de arbori si marginit de cladiri impozante



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Port Olimpic:
 
In Port Olimpic din Barcelona veti gasi mai multe restaurante si baruri care intretin viata de noapte spumoasa a orasului.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Castell de Montjuic:
 
Fortareata Montjuïc ocupa intreagul varf al dealului Montjuïc. In partea de vest a castelului se afla memorialul dedicat lui Francisco Franco. Puteti vedea mai multe tunuri, care odata au alcatuit comandamentul zonei portuare. In special din colturile bastionului, puteti vede aintreaga panorama a orasului, portului, marii si a muntilor.


In interiorul citadelei puteti vizita Muzeul Militar, exponatele sale fiind prezentate in camerele ce inconjoara curtea si in cazemate.




- L Aquarium:


Al doilea cel mai mare acvariu din Europa - mii de pesti, pinguini si rechini. Acvariul se afla in Port Vell, langa cinematograful IMAX.










- Fantanile Magice din Barcelona:

Aceste fantani se afla in Plaça d Espanya si spectacolul oferit de acestea este urmarit seara, dupa apusul soarelui 18:30 - 23:00.




 
 
 
 
 
 
 
- Palatul Muzicii Catalane (Palau de la Musica Catalana):
 
 
Palatul Muzicii Catalane este o adevarata bijuterie al arhitecturii catalane. Proiectata de Lluis Domenech i Montaner, aceasta sala de concerte ce se remarca printr-un impresionant dom, impodobit cu vitralii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu