joi, 29 iulie 2010

La plimbare prin Roma

Un oras atat de frumos.... incat iti curg ochii privind ruinele antice si foarte bine intretinute.
Iata cateva puncte turistice, foarte apreciate de vizitatori:

-Fantana Trevi - Fontana di Trevi:
O splendoare - Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762.
Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus.
Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma, dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.



- Vatican - Sfantul Scaun:

Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adapostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini.
Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfantul Scaun - Vaticanul - este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale.



- Muzeele Vaticanului - Musei Vaticani:

Muzeele Vaticanului ocupa palatele papale construite incepand cu 1200. Expozitiile si cladirile sunt atat de vaste, incat nici in mai multe vizite nu veti reusi sa cuprindeti toata bogatia Vaticanului.


Apartamentele Borgia au fost decorate de catre Pinturicchio din Umbria, la ordinul Papei Alexandru al VI-lea, cu scene biblice.

Muzeul Chiaramonti a fost intemeiat de Papa Pius al VII-lea si include peste 800 de opere de arta grecesti si romane, inclusiv statuete, basoreliefuri si sarcofage.

Colectia de Arta Religioasa Moderna a fost inaugurata in 1973 si reprezinta prima invazie americana a Vaticanului - din cele 55 de camere, cel putin 12 sunt dedicate artistilor americani.
Muzeul Egiptean Gregorian expune sarcofage, statuete, sculpturi si alte obiecte pretioase apartinand fostilor faraoni.
Muzeul Etrusc Gregorian a fost deschis in 1837 de Gregoriu al XIV-lea si a fost imbogatit in fiecare an cu noi opere de arta etrusca, devenind unul dintre cele mai complete muzee de acest fel.
Muzeul Etnologic prezinta obiecte de arta si exponate cu valoare culturala din toata lumea.
Muzeul Istoric relateaza istoria Vaticanului.
Pinacoteca adaposteste tapiterii si picturi din secolele XI - XIX.

Salonul lui Rafael prezinta trei picturi ale artistului: Incoronarea Fecioarei, Fecioara din Foligno si panza masiva Transfigurarea, terminata cu scurt timp inainte de deces In plus, salonul mai contine tapiterii flamande si cateva opere de Leonardo da Vinci, Giovanni Bellini, Titian si Caravaggio.
Muzeul Pio Clementino contine sculpturi grecesti si romane, multe dintre ele faimoase.
Incaperile Rafael - inca de tanar, marelui artist i-a fost incredintat proiectul decorarii unor camere din apartamentele lui Papa Iulius al II-lea. Aceste lucrari s-au desfasurat intre 1508 si 1524.

Capela Sixtina - Michelangelo se considera sculptor si nu pictor, insa la varsta de 30 de ani papa Iulius al II-lea i-a ordonat sa isi dedice talentul pictarii frescelor. Incepand cu anul 1508, Michelangelo a lucrat timp de 4 ani la acest proiect epic, deteriorandu-si definitiv vederea. In tot acest timp, papa l-a amenintat si l-a grabit in mod continuu pe artist. Pe peretii capelei se afla fresce realizate de Botticelli, Perugino, Signorelli, Pinturicchio, Roselli si Ghirlandaio; din pacate acestea sunt aproape complet ignorate si umbrite de valoarea frescelor de pe tavan, realizate de Michelangelo.

- Colosseumul din Roma - Colosseo:

Colosseumul din Roma ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero ca urmare a influientei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice.

Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala - de 36 de metri - care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, odinioara amplasata langa amfiteatru, demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.

Sa cladesti asa ceva, era chiar pentru neintrecutii constructori romani o adevarata provocare. A necesitat - printre nenumarate alte materiale de constructie - zeci de mii de tone de marmura (adusa din apropiere, din Tivoli) si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani
 
- Castelul Sant`Angelo:

Cladirea, construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian, castelul Sant`Angelo este o constructie ciudata, circulara, masiva, la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Pont Sant`Angelo, creatie a arhitectului Bernini.

In secolul VI castelul Sant`Angelo a fost transformat in fortareata papala, fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Nu putini au fost pontifii care au simtit nevoia sa foloseasca pasajul secret in vremuri de restriste. Azi, mausoleul este un muzeu interesant, mai ales ca se stie ca aici a fost locul unde s-a sinucis Tosca, intamplare evocata ulterior de Puccini.

- Bazilica Sf Petru - Basilica di San Pietro:

Bazilica Sf Petru a fost construita langa resedinta Papei, fiind unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj pentru crestini romano-catolici. Se considera ca aici Sfantul Apostol Petru a pus bazele primei biserici crestine - in urma executiei sale in anul 64, Sf Petru a fost inmormantat intr-un loc aproape de cladirea de astazi a bazilicii. In anul 324 imparatul Constantin a ordonat construirea unei bazilici, pe mormantul Sfantului Apostol.

Constructia originara a rezistat aproximativ 1.000 de ani, iar cladirea din prezent dateaza din anii 1500 - 1600, avand un stil predominant baroc si renascentist. In interiorul bazilicii Sf Petru puteti admira operele de arta ale unor genii artistice: Bramante, Raphael, Michelangelo si Maderno.
 
- Panteonul din Roma - Il Pantheon:
 
Cu proportiile sale absolut perfecte, Panteonul din Roma era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Aprecierea ramane valabila pana in prezent, caci acest miracol se ridica mandru, exact asa cum a fost construit de Adriano, in urma cu 1.900 de ani.
 
Acest templu este o exemplificare extraordinara a uneia dintre cele mai mari inventii romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri - echivalentul distantei dintre sandalele si torta Statuii Libertatii - domul Panteonului din Roma a ramas pana in secolul XV cea mai mare constructie de acest tip din lume.

Construcţia este o emisfera perfecta, avand inaltimea si diametrul egale intre ele. O structura de acest tip a fost realizabila la vremea respectiva numai datorita unei alte inventii romane: betonul. Dar cum a fost posibil ca romanii sa construiască un dom de asemenea dimensiuni fara a-l consolida cu armaturi de otel? Folosind piatra ponce amestecata in beton, constructorii Romei au creat un material incredibil de usor si de rezistent. Acesta a fost modelat intr-o matrita care se ingusta, ajungand de la o grosime de 6,7 metri la baza domului la numai 0,6 metri in varful acestuia.
 
- Piazza Navona:
 
Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Aici in perioada Sarbatorilor de Iarna se organizeaza unul dintre cele mai mari targuri de Craciun din Europa.
 
Mare, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani.

Cea mai mare fantana este Fontana dei Quattro Fiumi - Fantana celor patru fluvii. Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.
Celelalte doua fantani sunt Fontana di Nettuno in nordul pietei si Fontana del Moro in sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu